Om meg

Bildet mitt
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway

søndag 19. august 2012

Å gi og ta..

Noen kommer noen går, noen blir født, når andre dør, det er en del av livet. Men noen ganger kan vi forlenge en annen persons liv, ved å gi litt av oss selv. Mitt bidrag til samfunnet har i mange år vært som blodgiver https://www.giblod.no/forside.asp?level=7348 Mange syns det er skummelt å gi blod og er redde for nåler eller å bli dårlige etter å ha gitt blod. De som jobber på blodbanken er garangtert de beste i landet til å finne blodårer og til å sette nålen i uten at det er vondt eller skremmende. De vet hva de driver med og er kjempeflinke til å informere! Man kan melde seg og ned og ta førstegangspraten og trekke seg hvis det blir for skummelt. Meld deg nå!

I tillegg er jeg organdonator. http://www.organdonasjon.no/ Det er mitt siste sprell for å redde liv hvis det klaffer sånn... Jeg syns det er kjempeflott at vi har muligheten!

Har også vurdert beinmargsdonator.

Slik blir du beinmargsdonor
Til beinmargstransplantasjon trengs stamceller fra beinmarg med et sett av vevstyper mest mulig likt pasientens.

Ønsker du å bli registrert som mulig beinmargsgiver, melder du deg som blodgiver i Blodbanken. Der tas en egen blodprøve for å sjekke hvilken vevstype du har.

Det er to forskjellige metoder for å gi beinmargsvæske:
1. Tradisjonell beinmargshøsting hvor det stikkes nåler inn i beinmargen ved hoftekammen. Under full narkose suges væsken ut. Smertefullt uten bedøvelse. Man får vondt i noen dager etterpå.
2. Høsting av stamceller fra perifert blod. Giveren får et medikament som stimulerer blodcellene slik at de løsner i beinmargen og går over i blodet. Det settes en kanyle i armen og blodet går inne i et apparat med sentrifuge. Hvite blodlegemer med stamceller blir værende igjen i maskinen, og de røde går tilbake i blodåren. Medikamentet kan gi litt feber og muskelsmerter i 2- 3 dager. Smertene varierer individuelt.

Kilde: Lorentz Brinch, seksjonsoverlege ved seksjonen for blodsykdommer ved Rikshospitalet

Julegave et år var 10 meter minefri skolevei fra Symbolske gaver! Dette er noe jeg kan like og har også kjøpt noen meter minefri skolevei i julegave til noen som har alt!
http://www.symbolskegaver.no/epages/nf.sf/no_NO/?ObjectPath=/Shops/NF/Categories Dette kan være både fine og morsomme gaver når man ikke kommer på noe annet å kjøpe til noen som har alt!

Her er mange fine måter å bidra på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar