Om meg

Bildet mitt
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway

fredag 27. mai 2011

Sjalusi

Sjalusi er en følelse og refererer til de negative tankene og følelsene av usikkerhet, frykt, og engstelse for et forventet tap av noe personen verdsetter, som et forhold, vennskap, eller kjærlighet. Sjalusi består ofte av en kombinasjon av følelser som sinne, sørgmodighet, og avsky. Sjalusi er en kjent erfaring i menneskelige relasjoner.
Ubegrunnet sjalusi kan kvele et forhold, men samtidig er ikke all sjalusi ubegrunnet.
- Sjalusien kan også være en indre stemme som forteller deg at noe er skrekkelig galt i forholdet.
Sett ord på sjalusien
Hvorfor reagerer du som du gjør? I hvilke situasjoner skjer det? Er sjalusien noe du tar med deg fra det ene forholdet til det andre?
Situasjonsbestemt
Har du aldri opplevd sjalusi før nå, bør du være klar over at det sannsynligvis handler om bestemte situasjoner mer enn det handler om personligheten din. Har du grunn til å være sjalu?
Er sjalusien berettiget?
Blir du utsatt for sjalusi, bør du også granske deg selv. Har du faktisk noe på gang med andre, er det ikke rart at han eller hun er sjalu. Tenk uansett gjennom oppførselen din. Er du flørtende og grenseutprøvende? Er det noe ved måten du opptrer på, som kan skape usikkerhet hos den andre?
Konfronter partneren din
Har du ingenting å skjule, og det ikke er noe ved oppførselen din som berettiger partnerens sjalusi, bør du konfrontere han. Si at sjalusien ikke har rot i virkeligheten og finn i fellesskap ut en løsning på problemet.
Verdt å satse på?
Dersom partneren din er sjalu uten grunn og bortforklarer eller benekter dette når du konfronterer han eller henne, bør du tenke på om forholdet egentlig er noe å satse på, eller om du bør gå videre.
Uttrykk for kjærlighet
I stedet for å tolke partnerens sjalusi som invadering og kontrollering, kan du prøve å se på det som uttrykk for kjærlighet og engasjement. Men det er selvsagt under forutsetning av at den er innenfor rimelighetens grenser.
Tolk positivt
Opplever du tegn på sjalusi hos partneren og møter dette med kritikk, anklager og avvisning, er det sannsynlig at han eller hun blir mer utrygg på deg og forholdet.
Velg en mer positiv tolkning i utgangspunktet, da vil sjalusien snarere kunne føre til at dere blir forholdet mer bevisst og sikrere på hverandre.
Sykelig sjalusi/Faresignalene
Dersom din partner viser disse åtte tegnene, bør du komme deg ut av forholdet:
1. Sjalusi overfor tid du bruker på andre personer, som familie, barn, venner.
2. Sjalusi overfor tid du bruker på andre ting, som jobben, hobbyer m.v.
3. Har en "du skal ikke ha andre gleder enn meg"-tankegang.
4. Kommer med stadige beskyldninger rundt hva du har gjort, hvem du har møtt, hvor du har vært, at du er utro.
5. Forsøker å få deg til å innrømme utroskap eller lignende - selv om det er fullstendig ubegrunnet.
6. Kommer med nedsettende kommentarer om mange. "Alle" er kjeltringer eller dumme.
7. Har vanskelig for å inngå kompromiss.
8. Har vanskelig for å innrømme feil.

Dette er normalt
Å kjenne sjalusi hvis kjæresten viser stor interesse for en annen person, er helt normalt - og sunt.
- Hvis hun eller han prater ekstra mye og lenge med en annen, eller på andre måter viser en slags romantisk interesse for noen andre, er det helt vanlig og naturlig å bli sjalu, sier Dahl.
- Det er normalt å reagere negativt hvis en tror en er i ferd med å miste den en bryr seg mest om.
Hvilke situasjoner som kan trigge sjalusien, kan imidlertid variere. Dette henger sammen med at personene i et forhold har ulik erfaringsbakgrunn.
- For eksempel kan det være helt naturlig for henne å danse med andre i selskap. Men hvis han kommer fra en bakgrunn der man ikke gjør slikt, kan det utløse sjalusi. I disse tilfellene må man snakke sammen og bli enige om hva som er greit, og ikke.
Dette er på kanten
Hvis partneren din endrer adferd et stykke inn i forholdet, bør du være på vakt. Ubetingede spørsmål om hvor du har vært, hvem du har snakket med, om det var andre gutter eller jenter tilstede - der det ligger en mistenksomhet i grunnen, kan vitne om at vedkommende er på vei til å utvikle en uheldig form for sjalusi.
- Særlig om hun eller han begynner å sjekke telefonen din, e-poster, eller loggen på internett. Da kan det lede til det vi kaller sykelig sjalusi, sier Dahl.
Tegn på sykelig sjalusi kommer gradvis og viser seg ikke før etter en stund.
- De kommer ofte når man har viklet seg så langt inn i forholdet at det er vanskeligere å komme seg ut av det igjen. Jo tidligere vedkommende viser tegn på sykelig sjalusi, jo verre er det.
Hvis du selv viser tegn på sykelig sjalusi, oppsøk eksperthjelp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar