Om meg

Bildet mitt
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway

søndag 29. mai 2011

Sudoku

Sudoku, også kalt su doku, er et tallspill som går ut på å plassere sifre i rutemønstre. Det klassiske og opprinnelige rutemønsteret består av 9×9 ruter som igjen er delt inn ni mindre bokser på 3×3 ruter. Oppgaven går ut på å plassere sifrene 1 til 9 slik at alle de loddrette og vannrette radene inneholder sifrene 1 til 9 en gang (slik at også hver 3×3-boks inneholder alle sifrene én gang).
Selv om tall er den vanligste måten å spille sudoku på, kan det også spilles med bokstaver eller bilder. Det finnes også et lignende spill som heter wordoku.
Vanskelighetsgraden avhenger ikke først og fremst av hvor mange tall som allerede er fylt inn, men hvordan tallene er plassert. Hvis en boks f.eks. inneholder seks tall er det bare tre tall som må fylles inn, og ved å sjekke vannrett og loddrett kan man se om det er ruter som må utelukkes fordi den raden allerede inneholder tallet. Men det som mest påvirker vanskelighetsgraden er om en rad med kvadrater inneholder samme tall to ganger. Plasseringen av dette tallet i det tredje kvadratet i raden er da begrenset til maksimalt tre mulige felter, og er noen av disse fylt ut allerede vil det være enda enklere.
Etter at jeg prøvde sudoku første gang fikk jeg dilla. Før løste jeg kryssord, nå går det mest på sudoku. Har ofte med meg et hefte i veska som jeg tar opp når jeg har tid til overs, venter på noe eller noen. Det finnes også mange sudokuspill på nettet. Anbefales!

http://www.start.no/sudoku/
http://www.sudoku.no/
http://www.sol.no/spill/sudoku/
http://www.vg.no/spill/sudoku.php

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar